O mne

Volám sa Andrea a šitie ma sprevádza skoro celý život. Nie som žiaden profesionál, som len nadšený amatér :D
Blog som si založila ako svoj postrehovník a prehľadnú zbierku odkazov na kadečo, čo s patchworkom súvisí.
Alebo aj nie celkom.
Ak niekomu moja zbierka pomôže v začiatkoch šitia patchworku, alebo šitia všeobecne, budem rada.
Dopozašívania :D
Andri

nedeľa 25. októbra 2015

Kúpim šijací stroj. Zn.:Lacno

Aby som nikoho neuviedla do omylu, nechystám sa kupovať nový šijací stroj, moje mašinky fungujú ako majú. Síce by sa mi ešte hodil cover, ale nie o tom som chcela.









Idú Vianoce a ja v poslednej dobe dostávam hromadu otázok, ktoré by sa dali stručne zhrnúť do vety: "Poraď nejaký super dobrý šijací stroj, ktorý prešije aj rifľovinu, ideálne do 100€"

Nuž ako by som to...  Ak na taký nejaký natrafíte, dajte vedieť, pôjdem si ho kúpiť i ja. ;-)

Azda najlepšou radou je, obrátiť sa na bazár a kúpiť si starú celokovovú Veritasku. A tým celokovovú nemyslím iba kovový obal, ale hlavne kovové prevody a všetky dôležité súčiastky. S takýmto strojom v ruke by ste nielen ďaleko pešo nezašli, ale v zimnej fujavici by ste získali istotu, že vás neodfúkne.
To bol pokus o vtip :-D
Pôvodná fabrika na "Veritasky"  už dávno zanikla a s ňou i fortieľne ruky, čo tieto klenoty vyrábali.

Čiže, ak vaša mamina i babka šili na stroji značky XY a ten stroj je dodnes funkčný, neznamená to automaticky, že dnešné stroje tej istej značky sú obdarené rovnakou dlhovekosťou a bezproblémovým chodom.

V nasledujúcich vetách sa nechystám propagovať žiadnu konkrétnu značku stroja, len sa pokúsim naviesť budúce šitiachtivé dušičky, aby sa pri kúpe nového stroja riadili nielen srdcom, ale i rozumom a hlavne sa  nebáli použiť mocnú zbraň - Google.
Mnohé značky už v pôvodnom stave zanikli a na ich bývalej sláve a značke profitujú výrobcovia, ktorí v snahe znížiť náklady, znižujú i kvalitu.
V takých strojoch je veľa súčiastok nahradených plastom, ktorý sa používaním opotrebúva a tým značne znepríjemňuje nastavovanie a silu vpichu stroja.

Zistite si, či výrobca vášho práve vygoogleného stroja poskytuje na stroj záručný a pozáručný servis.
Koľko rokov trvá záruka. (Dva roky mu určuje zákon, to je minimum. Ak pokazené stroje počas záručnej doby iba menia kus za kus, to mi nepripadá ako dobrá vizitka kvality práce.)
Päť rokov záruky je tiež fain, ale ja by som radšej ocenila pozáručný servis, ktorý je časovo neobmedzený.
Pokojne si v sekcii Kontakty nájdite telefónne číslo a pýtajte sa.
Buďte zvedavé, či k stroju  zoženiete ďalšie patky, ktoré rozšíria možnosti využitia stroja. Pýtajte sa na dostupnosť cievok spodnej nite. Zdanlivá maličkosť, ale cievka je v podstate spotrebný tovar, šitím sa opotrebúva a potrebujete ich mať ku každej farbe vrchnej nite.
Pýtajte sa na náhradné diely.
Chcite k stroju slovenský, prípadne český návod, kde bude všetko zrozumiteľne opísané.

Ujasnite si, či chcete stroj na občasné obšitie lemu záclony a zalátanie diery na kolene, alebo máte v pláne začať šiť ako koníček.
Aj renomovaní výrobcovia majú vo svojej ponuke lacnejšie modely strojov, určených pre príležitostné šitie.

Radila by som, orientujte sa na predajcov, ktorí predávajú výlučne šijacie stroje a príslušenstvo so šitím súvisiace.
Regál, v ktorom je vyložený šijací stroj, vedľa neho je mixér a rotopéd, vo mne veru príliš dôvery nebudí.

Nájdite si stránky dovozcu šijacieho stroja pre Slovensko, prípadne pre Čechy. Na stránkach by mali mať vypísané všetky podmienky a zodpovedať otázky, ktoré som opísala vyššie.

Predpokladám, že sumu, ktorú by ste chceli investovať do nákupu stroja ste si ujasnili ako prvú. Tiež už máte jasno, na aký účel budete stroj používať.

Možno sa ešte rozhodujete, či budete kupovať mechanický stroj, alebo to skúsite s elektronickým.
Čo vám asi nik nepovie je, že mechanický stroj vyžaduje ako údržbu viac menej pravidelné čistenie a výdatné olejovanie, ale elektronický si okrem čistenia a olejovania, najmä ak na ňom šijete častejšie, alebo väčšie projekty, vyžaduje aj servis.
Je totiž riadený elektronikou a na tú je váš domáci skrutkovač krátky. Takže opakujem radu z úvodu článku, zistite si, ako funguje pozáručný servis.

Na bežné domáce šitie určite stačí mechanický stroj. Koniec koncov, naše mamy s pomocou istého nemeckého časopisu zvládli na starých mechanikách "oháknuť" celú svoju rodinu, vyparádiť okná šik závesmi, pošiť obrusy a vrecká, prezuvky.... Tie zručnejšie dokázali na stroji vyšívať i plnú výšivku.

Dnešné mechanické stroje majú zvyčajne kyvný, CB chapač. Je uložený vertikálne, je celokovový a vyznačuje sa odolnosťou a svojou silou. Jeho obmedzením je maximálna širka stehu do cca 5mm.

Horizontálne chapače sa dávajú väčšinou do elektronických strojov. Ich výhodou je ľahké vkladanie cievky spodnej nite zvrchu a ich konštrukcia umožňuje strojom šiť dekoratívne stehy o šírke cca 9 mm. (Niektoré stroje 7 mm, závisí to od modelu a typu stroja)
Nevýhoda - sú vhodné skôr na jemnejšie a stredné látky.

WIKIPÉDIA - druhy chapačov šijacích strojov

Ešte by sa dali popísať dlhé vety o tom, či je lepšie si šijací stroj pred kúpou "ohmatať" alebo ho kúpiť cez internet. Ťažká otázka.
Osobne som svoje stroje kupovala cez internet, ale s šitím som začínala ešte ako dieťa. mala som skúsenosti s ovládaním a údržbou a pri kúpe som vedela, aké vlastnosti od stroja chcem.
Skúste googliť. Možno máte niekde blízko eshop s kamennou predajňou.

Keď do rodiny kupujete auto, tiež kvôli nemu neváhate prejsť kilometre navyše, aby ste si ho prezreli naživo, previezli sa v ňom. Prečo nie kvôli šijaciemu stroju?
Nuž áno, auto stojí niekoľkonásobne viac...

Ak ste žienka odvážna, môžete skúsiť kúpu stroja cez internet od jeho dovozcu (alebo smer Heureka a vyhráva dobrá cena - tu ale pozor, dovozca môže za nákup priamo od neho odmeňovať nejakým bonusom.)  Stroj potom doma slávnostne rozbaľte, nechajte ho aklimatizovať (najmä ak kupujete v zime) a potom sa už môžete vrhnúť na...
...návod ;-)
Stroj bude musieť ešte chvíľku počkať. Preštudujte uvedenie stroja do prevádzky, pripravte si dostatočný kus najlepšie bavlnenej tkaniny a testovacie jazdy môžu začať. Pomaly, stranu za stranou - steh za stehom, skúšajte možnosti nového člena rodiny.
Ak sa stretnete s nejakým problémom, obráťte sa na svojho predajcu. Niektorí majú na stránkach online chat, mail majú uvedení určite všetci.
Prípadne si nájdite fórum žienok, podobne postihnutých tvorivým šitím. Určite poradia.


Alebo si napriek všetkému kúpte šijací stroj s ohľadom na peňaženku. Aj to je riešenie a ak naozaj potrebujete iba sem tam zapošiť ten lem na záclone... Ušetríte a možno budete mať dokonca šťastie a na stroji čo to odšijete.
Je to na vás.

Prajem šťastnú ruku a veľa kilometrov bez zamotanej nite :-D
Vaša Andri ;-)



10 komentárov:

  1. Šití a stroje k němu potřebné jsou pro mě španělská vesnice... jen vím, že mamka nedá dopustit na svůj starý značky... moment - dojdu se podívat - PFAFF - má od nich stroj i overlock... tím má znalost končí - dřív mívala stařičkou mašinu a ta měla polský název a sloužila 25 let :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tvoja mama má doma super pomocníkov ;-)
      Ďakujem za komentík;-)

      Odstrániť
  2. Tý brďo. ty jsi hotová encyklopedie! Kdybych si někdy chtěla koupit nový šicí stroj, tak se stoprocentně obrátím na tebe! :-)
    Mě vždycky fascinoval babičky starý šlapací stroj, vydržela jsem u toho kola trčet hodiny a jen ho točit a točit :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jani, poradíme poslúžime ;-)
      Staré šlapacie stroje sú fenomén!!! Fascinujúce od doby svojho vzniku, až po dnešok. A čo je najčarovnejšie - tie stroje fungujú a prešijú aj koberec!!! (mám osobne vyskúšané na starunkej šliapacej Lade)
      Ďakujem za návštevu ♥

      Odstrániť
  3. Odpovede
    1. Ďakujem, Ajka ♥
      Aj tak, koľkokrát si to čítam, vždy by som niečo dopisovala ;-)

      Odstrániť
  4. Dobře napsané, už ani nespočítám, kolik mých známých se nachytalo na levný Singer :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, presne takáto príhoda žienky, ktorá si síce pýtala radu, ale následne ma vysmiala a stroj si kúpila, ma vyprovokovala k napísaniu článku.
      Žienka po kúpe stroja naraz zisťovala, čo všetko onen stroj nedokáže, až napokon po mesiaci odišla nejaká súčiastka.
      Stroj skončil na reklamácii a žienke vrátili peniaze...

      Odstrániť
  5. Koukám, že mohu být ráda za mojí 25 let starou Veritasku, zrovna dnes jsem její foto dávala na svůj blog. Zaslouží si děvucha moje ušít nový kabátek, za to že se mnou ušla takový kus cesty, i tapycírung do auta ušila a taky nový potah na kočárek.Ty rifle jsou občas problém, ale na to je opravdu nej průmyslový šicí stroj, mohu potvrdit jako dlouholetá vyučená pánská krejčová. Mějte vlídné dny a hodně šicích úspěchů. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veritaska je určite skvelý stroj, pozdravujte ju odo mňa ;-)
      Rifle sú problém pre veľa strojov a hoci priemyslové doma ešte nemám (ach, ach.. už by ma asi vyhodili z domu, keby som rozšírila svoj vozový park :-D), moje stroje riflovinu zvládajú. Aspoň jej recykláciu ;-)
      Na tú fotečku Veritasky sa letím kuknúť!
      Prajem dni plné pohody a fain ľudí!

      Odstrániť

Ďakujem za návštevu a želám krásne tvorenie :)