O mne

Volám sa Andrea a šitie ma sprevádza skoro celý život. Nie som žiaden profesionál, som len nadšený amatér :D
Blog som si založila ako svoj postrehovník a prehľadnú zbierku odkazov na kadečo, čo s patchworkom súvisí.
Alebo aj nie celkom.
Ak niekomu moja zbierka pomôže v začiatkoch šitia patchworku, alebo šitia všeobecne, budem rada.
Dopozašívania :D
Andri

piatok 31. januára 2014

Šijací stroj na patchworkovanie. Pomôcky - štvrtý diel

Spoľahlivý šijací stroj je dôležitý nielen pri šití patchworku. Nie je nič horšie, ako keď sa stroj rozhodne uprostred rozrobenej práce zahájiť protestný štrajk. Navyše, ak je príčina veľmi nejasná.
Asi sa odo mňa nedočkáte rady, na konci ktorej bude konkrétna značka a typ šijacieho stroja, ktorý je ten NAJ, TOP a stopercentne patchworkový.
Veď sa to ani nedá. Na našom trhu môžete nájsť pár značiek strojov, ktoré sú určite kvalitné, majú dlhú tradíciu a pri nákupe novej patky nemusíte preloziť nebo - peklo, aby ste sa k nej dostali. A čo je rovnako dôležité, servisáci sa pred vami neschovávajú, ako bacil pred penicilínom.
Títo výrobcovia majú svojich autorizovaných predajcov, či už v kamenných obchodoch, alebo prostredníctvom eshopov. (určite si overte, či je predajca autorizovaný a ako to máte so servisom stroja)
Dobrý výrobca má svoje výrobky roztriedené podľa potrieb koncového zákazníka, teda vás.

Ujasnite si, čo od stroja chcete.

Určite sa budete držať nejakej cenovej hladiny.

Stroje sa v zásade delia na mechanické a elektronické.
Mechanické majú zväčša kyvný CB chapač - názov je odvodený od kyvného pohybu, ktorý vykonáva. Je najjednoduchší.
Rotačný chapač nájdete skôr v profesionálnych strojoch, ale čo si pamätám, moja stará Veritaska mala tiež rotačný chapač.
V elektronických strojoch už zväčša nájdete horizontálny chapač.
Prikladám odkaz na wikipédiu, kde sú rozdiely stručne popísané TU (jednoduchý popis) , alebo TU (stránky konkrétnej znažky a podrobné vysvetlenie)

Čo sa týka značky, ak by som chcela veľmi zhruba zhrnúť, na Slovensku sa dá spoľahnúť na asi päť výrobcov.
Tí ponúkajú širokú škálu strojov, kde si vyberie začiatočníčka, ktorá od stroja vyžaduje občasné prešitie roztrhaného odevu, alebo sem tam ušitie dekorácie. Vyberie si i žienka, ktorá sa chystá stroj využívať častejšie a naprázdno neobídu ani profesionálky.

Ak sa vrátim k patchworku a quiltingu, dobrý predajca má pri strojoch uvedené špecifikácie, ktoré vás uistia, či je stroj schopný prešitia viacerých vrstiev, alebo priamo odporúča stroj na patchwork.

Quiltovacie stroje sú trochu o niečom inom a ich cena sa šplhá vysoko. K stroju je potrebný rám, do ktorého sa quilt upína a stroj je zavesený tak, aby ste ľahkým pohybom dokázali ihlou "maľovať" rôzne tvary.
Domáce quiltovanie je možné pomocou quiltovacích patiek, ale pripravte sa, že všetku prácu s posúvaním quiltu popod ihlu si odpracujete samé. Chce to veľa cviku, ale ide to. Na internete nájdete blogy šikovných žienok, ktorým spod rúk vychádzajú nádherné diela.

Tu trochu odbočím k patkám, ktoré sú pri patchworku nápomocné. Niektoré stroje, určené výrobcom na šitie patchworku, už tieto patky majú vo výbave. Inak je dobré pri kúpe stroja na ne myslieť a rovno si nechať poradiť predajcom a patky dokúpiť.
Zaobstarajte si patchworkovú patku (ak ju stroj nemá už vo výbave) je to tá, čo má na pravom kraji vymedzovací pliešok. Keď zošívate dieliky patchworku, pliešok zabezpečí, že steh povediete v rovnakej vzdialenosti od kraja po celej dĺžke šitia.
Niektoré stroje majú špeciálny program - patchworkové stehy, ktoré v kombinácii s patkou šijú presne 1/4", alebo 7mm od okraja. To aby ste vedeli naplánovať spotrebu látky.
Patchworková patka v kombinácii so starším strojom - ihlu nechajte v strede a premerajte si vzdialenosť. Prípadne nastavte posunutím ihly do strán požadovanú šírku od okraju. Osobne odporúčam nechať ihlu v strede, aby ste mali všetky stehy rovnaké. Pretože ak sa k práci vraciate po nejakom čase, budete si pamätať, kde presne ihla bola?
Na mojom starom šijacom stroji a pri použití univerzálnej patky, som šila s ihlou v strede a na šírku patky.
Určite nie som jediná.
Teraz môžem porovnávať s patchworkovou patkou a je to rozhodne luxus.
Veľmi užitočnou pomôckou je kráčajúca patka. Dobrou správou je, že sa dá dokúpiť i k starším strojom. (Zas pripomínam - oslovte predajcu a overte si kompatibilitu s vaším strojom). Kráčajúca patka posúva látku zhora, zároveň so spodným podávaním a teda zabraňuje posuvu vrstiev quiltu. Môžete ním celý quilt preštepovať a uchytiť tri vrstvy ešte pred quiltovaním. (ak plánujete quiltovať) Pokiaľ vám stačí prešiť quilt rovnými stehmi, môže byť prešitie kráčajúcou patkou konečnou úpravou.
Ak nie, nastupuje quiltovanie.
Quiltovacia patka, alebo patka na voľné quiltovanie. Je to odpružená patka, ktorá pri vypnutí spodného podávanie látky umožňuje šiť na látke zaoblené tvary.
Prečítajte si môj príspevok o quiltovaní venujem sa mu tam podrobnejšie a uvádzam návody a rady "ako na to"

Jediným obmedzením pri quiltovaní by mohla byť veľkosť plochy šijacieho stroja - vzdialenosť od ihly k ramenu. Zvyčajne je to nejakých 18 cm - plus mínus rozhodnutie výrobcu, aké konštrukčné riešenie pri danom type stroja použije.
Na trhu sú už nejakú chvíľu dostupné stroje s predĺženým ramenom - cca 28 cm a to už je priestor pre tvorenie. Ponúka ich viac výrobcov.
Ďalšou "vychytávkou" , nápomocnou najmä pri voľnom quiltovaní, je laserová patka. Tá zaručí, že každý jeden steh pri pohybe látkou popod ihlu, bude mať rovnakú veľkosť. Pokiaľ viem, laserovú patku ponúka iba jeden výrobca, ale ak sa mýlim, opravte ma prosím.


(Dobrou pomôckou sú quiltovacie rukavice, vďaka ktorým sa ruky po látke nešmýkajú.
V niektorých eshopoch s pomôckami na patchwork ponúkajú teflonové fólie, ktoré sa samé prichytia na stehovú dosku šijacieho stroja a uľahčujú kĺzanie látky.)
aktualizovanie: Tu musím doplniť tip jednej šikovnej žienky, ktorá drahú teflonovú fóliu nahrádza plastovým prestieraním. Uchytenie o šijací stroj som nestihla zistiť, ale myslím, že by poslúžila i obojstranná lepiaca páska. Fantázii sa medze nekladú.

Vrátim sa k strojom. Aj keď niektoré žienky chvália šijacie stroje kúpené v niektorom z obchodných reťazcov, je to skôr výnimka. Pri nákupe patiek vám nik nezaručí, či budú pasovať.
Nuž ale každá máme slobodnú vôľu pri rozhodovaní...

Jednu radu by som predsa len dala. Ak si už vytipujete nejaký stroj, skúste si ho vyhľadať na heureka.sk, prípadne aj na jej českej verzii a zamerajte sa na recenzie, hlavne tie negatívne.
Alebo na podobnej zahraničnej stránke a prelúskať sa väčšinou angličtinou.
Niekedy stačí zadať názov a typ stroja do Googlu a dopísať kľúčové slovo forum, problem... A čítať.
Alebo si (a to je už druhá rada)  pozorne všímajte videá na youtube, ktoré patria skúseným patchworkárom, ktorí odovzdávajú svoje skúsenosti verejnosti. Myslíte, že by šili na nejakom "šunte"?
Podľa mojich pozorovaní, sledujem opakujúce sa značky strojov a to číslo "päť", by som doplnila ešte o jedného výrobcu, od ktorého som na slovensku videla iba overlocky. Tak možno časom :D

Ak máte poruke kamarátku, ktorá už nejaký ten rôčik šije, iste vám rada poradí vo výbere. Hlavne pamätajte, ak máte doma staručký šijací stroj, ktorý síce disponuje pár druhmi stehov, ale doposiaľ šliape ako hodinky, nespoliehajte sa na jeho značku. Mnohé staré továrne už dávno zanikli a na popularite značky sa vezíe kde kto. Je to však iba môj názor.
Pokiaľ máte starší stroj, ktorý funguje spoľahlivo a potrebujete ho povýšiť na patchworkový, možno stačí iba oprášiť od prachu krabičku s príslušenstvom. (Ja som v maminej Veritaske objavila hotové poklady :D)
Ak nenájdete, čo ste hľadali, ešte stále sa dá urobiť "upgrade" šijacieho stroja. Na mnohé staré dámy ide namontovať držiak patiek (celkom ilustračný obrázok) a potom naň pripnete širokú škálu rôznych patiek. Rozhodne píšte predajcovi, je tam od toho, aby poradil.

Súkromnej rade sa nebránim.
Ak si prezriete moje staršie príspevky, objavíte moje šijacie stroje. Používam dva typy rovnakej značky. Nechcem ju vyzdvihovať oproti ostatným, skutočne dobrým značkám na trhu, taký odborník nie som, ale som s nimi rozhodne spokojná. Sú to masívne stroje, žiadna hromada hrkajúceho plastu a patky kúpim hocikde.
Prajem pevné nervy pri výbere nového stroja a veľa radosti z najazdených kilometrov bez zamotanej nite :D

Dopozašívania :D

2 komentáre:

  1. Pěkně jsi to napsala. Taky mám dvě Janomky:-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.:D Sú to moje postrehy a kiež by som na niečo podobné natrafila v čase kúpy prvého stroja :D
      Tak sme v jednom "Klube" :D

      Odstrániť

Ďakujem za návštevu a želám krásne tvorenie :)